Δεν τρώει τα όσπρια; Δοκιμάστε και αυτό!

Μαζί με το ψάρι και τα πράσινα λαχανικά, τα παιδιά όλων των ηλικιών, αποφεύγουν τα όσπρια. Μερικά μάλιστα, είναι ικανά να μείνουν και εντελώς νηστικά όταν πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπα με ένα πιάτο φακές ή φασόλια. Έχετε όμως ποτέ δοκιμάσει να τα ενσωματώστε μέσα σε άλλο φαγητό που ένα παιδί θα έτρωγε με μεγάλη λαχτάρα;

Η συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω είναι απλή και γρήγορη, ενώ παράλληλα το έδεσμα αυτό μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Τι είναι; Μα πρόκειται για μια τάρτα με …φασόλια! Και όμως, είναι νόστιμη! Δοκιμάστε τη.

Υλικά (για ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστών)

  • 1 πακέτο φύλλο για τάρτες έτοιμο
  • 1 πακέτο όσπρια ή ρύζι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 250 γρ φασόλια ξερά μέτρια βρασμένα και στραγγισμένα καλά
  • 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ μανούρι ή ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 150 γρ γάλα
  • 1 κουταλάκι θυμάρι ξερό
  • αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)  
Βγάλτε από το πακέτο με τα φύλλα, το ένα από τα δυο που περιέχονται μέσα στη συσκευασία και απλώστε το πάνω στο ταψάκι για τάρτες που έχετε, το οποίο θα λαδώσετε λίγο. Φροντίστε να είναι απλωμένη η ζύμη καλά στο ταψί, ακόμα και στα τοιχώματά του, ώστε όταν μπει η γέμιση να είναι μόνο από επάνω ελεύθερη. Τρυπήστε με ένα πιρουνάκι παντού το απλωμένο φύλλο (και στα τοιχώματα) και απλώστε επάνω του ένα αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Επάνω σε αυτό αδειάστε το ολόκληρο πακέτο με τα όσπρια ή το ρύζι (αυτό το κάνουμε για να μη φουσκώσει η ζύμη), και βάλτε το σκεύος στο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η ζύμη.

Μέχρι να ψηθεί η βάση της τάρτας, ετοιμάστε τη γέμισή της. Πολτοποιήστε αρχικά τα βρασμένα φασόλια. Χτυπήστε το αυγό σαν σε ομελέτα μέσα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέστε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ζωηρά. Το γάλα καλό θα ήταν να μπει στο τέλος και σταδιακά, κοιτώντας πόσο χρειάζεται, για μη γίνει πολύ αραιό το μίγμα.

Αφήστε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να ψηθεί η ζύμη και όταν αυτή ετοιμαστεί, αφαιρέστε από την επιφάνειά της με προσοχή το χαρτί και τα όσπρια -θα καίνε πάρα πολύ-, και απλώστε τη γέμιση.

Ξαναβάλτε την τάρτα στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για περίπου άλλα 15 λεπτά. Πρέπει να ροδίσει λίγο από πάνω, μια και θα έχουν ψηθεί και τα τυριά. Όταν πλέον είναι έτοιμη αφήστε τη να κρυώσει καλά και κατόπιν κόψτε τη όπως την πίτσα.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.